2014. május 29., csütörtök

Túrós rizsfelfújt (rizskoch) házi eperöntettel

Tudom, egy ideje már tart az eperszezon, de egyrészt én szerettem volna az epres finomságokkal megvárni a szüleim kertjében termő, "bio", szabadföldi epret és nem a boltival kezdeni, másrészt, eddig csak úgy magában ettük uzsonnára, tízóraira, esti nasinak stb, ami ugye egy ilyen blogra nem lenne túl izgalmas téma... most már viszont megérkezett az igény az egyéb eperkészítményeket illetően is, így nekiálltam a következő finomság elkészítésének:






A rizsfelfújt elkészítése:

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 2 bögre tej
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 szelet citromhéj
  • legalább egy fél rúd vanília a magjaival együtt
  • egy csipet só
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • a citrom maradék héja lereszelve
  • legaláb 15 dkg túró (Őszintén? 2 nappal ezelőtt túrós tészta volt az ebéd és ennyi túró maradt a hűtőben. Mikor benyúltam, hogy kivegyem a tejet, megláttam és hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttem, hogy belekeverem ezt is a rizskochba, el nem ronthatja. De ha valakinek egy egész csomag - 25 dkg - túró van otthon, nyugodtan tegye bele, mert nagyon finom.)
  • 10 dkg mazsola
  • a tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa





Elkészítés:
Ez most nem az a 20 perc alatt összedobható desszert, számítsunk arra is időt, hogy az először megfőzött tejberizsnek valamennyire ki kell hűlnie, mielőtt a többi hozzávalóval összekeverjük, de ahogy ilyenkor mondani szoktam, nagyon megéri az időráfordítás, mert isteni finom. De kezdem az elején.
A rizst mossuk meg, majd az egy bögre vízzel, a csipet sóval, a citromhéj szeletekkel, a vaníliával és a vajjal kezdjük el főzni. Ha a vizet nagyjából beszívta, öntsük rá a tejet és takarék lángon főzzük puhára. Fontos, hogy néha kevergessük, mert a rizs hajlamos leragadni. Mire a folyadékmennyiséget beszívja és krémes állagú, ringatózó tejberizzsé válik, addigra a rizsnek is meg kell puhulnia, de azért kóstoljuk meg, mert ennek nem jó, ha al dente. :) Ha tényleg puha, próbáljuk meg kihalászni belőle a vanília rudat és a citromhéjakat és tegyük félre hűlni. Nem kell, hogy jég hideg legyen, de semmiképp se lépjünk tovább az elkészítési ügymenettel, amíg a rizs forró, mert összekapja a tojást és akkor kezdhetjük az egészet elölről. 
Ha legalább egy kézmeleg állapotot elértünk, melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a sütőformát vajazzuk ki, majd szórjuk be zsemlemorzsával. Ami a sütőformát illeti, én egy 26 cm-es kapcsos tortaformában szoktam sütni, de megteszi egy hasonló méretű tepsi vagy tűzálló jénai tál is.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját keverjük ki a cukorral. Ha a sárgája már habos, és csak halványan emlékeztet a színe az eredeti intenzív tojássárgájára, valamint a cukorkristályok sem felfedezhetőek benne, reszeljük hozzá a citromunk felületén maradt sárga héjat és tegyük hozzá a túrót. Ismét keverjük jól át. A túró nedvességtartalmától egy kicsit hígulni fog a massza, de ez nem baj. Ha a túró eloszlott szépen, akkor tegyük félre a robotgépet pihenni és ragadjunk fakanalat. A további hozzávalókat már ezzel elegyítsük. Öntsük a tojásos masszához a rizst és a mazsolát és keverjük össze. Ha egyenletes a massza, óvatosan keverjük bele a tojásfehérje-habot és az egészet öntsük a sütőformába. Toljuk a sütőbe és hagyjuk kb egy órát sütkérezni.

Amíg a rizsfelfújt a sütőben azon fáradozik, hogy a mi legnagyobb örömünkre szemet gyönyörködtető, aranybarna színezetet vegyen fel, készítsük el az eper öntetet.

Hozzávalók:

  • kb 35-40 dkg eper
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
  • bő 1 evőkanál víz


Ettől egyszerűbb dolog nem nagyon van: az epret mossuk meg, tegyük egy lábasba és egy krumplitörővel kissé törjük össze. Nem kell rommá őrölni, maradjon picit darabos. Gyújtsunk alá és tegyük hozzá a cukrot. Főzzük így egy darabig és a keletkezett habot egy kanállal szedjük le a tetejéről. Ha már nem habzik, a keményítőt a hideg vízzel keverjük simára és öntsük az eperhez. Ezzel is rottyanjon kettőt, majd zárjuk el alatta a gázt. Hűlés közben néha kevergessük meg. Nem baj, ha nem hűl ki, mire elkészül a rizskoch, melegen is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése