2014. február 15., szombat

Steak burger házi készítésű "barbecue szósszal"

Nem szeretnék ehhez az ételhez sok körítést fűzni. Egyáltalán nem biztos, hogy autentikusan ezt így kell csinálni, ami pedig a barbecue szószt illeti, interneten és egyéb mindenfélemás helyeken fellelhetőek sokkal bonyolultabb verziók is erre a mártásra, de én az egyszerűség híve vagyok és bevallom, szívesen kísérletezem azzal, hogy hogyan lehet bizonyos ételeket kisebb energiabefektetéssel ugyan olyan finomra készíteni. Most sem tettem másként, így megalkottam az én egyszerűen elkészíthető, ámde ettől függetlenül igen ízletes és a steakhez remekül passzoló kis barbecue szószomat.



Hozzávalók a burgerhez:
  • étvágytól függően személyenként egy vagy két hamburgerzsemle
  • a hamburgerzsemlék számának megfelelő számú, steaknek alkalmas, kb 1,5-2 cm vastag hússzelet (tehát, 4 zsemléhez 4 szelet hús, amelyek méretre nagyjából illeszkednek a zsemlék méretéhez - lehet tehát kreatívan darabolni :)) én személy szerint marha hátszínt használtam
  • 3-4 evőkanál mustár
  • só, bors
  • kb egy evőknál olaj a hús sütéséhez
  • zöldségek igény és ízlés szerint, az én hamburgeremben madársaláta, koktélparadicsom és uborka volt
  • a fentebb emlegetett "barbecue" szósz, vagy ha nem akarjuk bonyolítani a saját életünket, akkor egyszerűen ketchup

Hozzávalók a barbecue szószhoz:
  • egy kis konzerv sűrített paradicsom
  • kevés víz
  • egy közepes fej hagyma
  • kb egy evőkanál olaj
  • egy fej fokhagyma
  • só, bors
  • egy evőkanál méz
  • egy evőkanál baracklekvár
  • két babérlevél
  • egy teáskanál vörösborecet
  • azoknak, akik szeretik a csípőset, egy mokkáskanál chilipehely

Elkészítés:
A húst szeleteljük fel a fentebb már részletezett formában, majd mindkét oldalukat kenjük be vékonyan mustárral és borsozzuk meg, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára. Amíg a hús pácolódik, és arra adtuk a fejünket, hogy a hamburgerben szokásos ketchupot felváltjuk egy ízletes szósszal, akkor azt most van alkalmunk elkészíteni. Ennek a módja a következő: a hagymát vágjuk apróra és az olajon kezdjük el kis lángon dinsztelni. Sózzuk is meg, mert az segít a hagymának puhulni, sőt, egy ideig fedő alatt is párolhatjuk. A lényeg, hogy viszonylag puha hagymát kapjunk eredményül. Ha ezt az állapotot elértük, öntsük rá a sűrített paradicsomot, meg kb még másfélszer annyi vizet. Nyomjuk, vagy reszeljük bele a fokhagymát, borsozzuk, dobjuk bele a babérlevelet és a chilipelyhet, majd így főzzük néhány percig, amíg alaposan el nem kezd rotyogni. Ekkor adjuk hozzá a mézet, a baracklekvárt és az ecetet, majd 5-10 perc alatt jól főzzük össze. Mire elfő róla a felesleges víz, addigra el is készül. Kóstoljuk és sózzuk vagy fűszerezzük utána, ha szükségesnek találjuk.


A következő lépés a hús megsütése. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt és önsünk bele kevés olajat. A húsnak az egyik oldalát sózzuk meg és ezen oldalukkal lefelé fektessük a szeleteket a serpenyőbe. Innentől kezdve az ízlésünkre van bízva, hogy mennyire szeretnénk megsütni a húst. A teljes átsütést nem javaslom, én például úgy szeretem, ha a közepe rózsaszín. Ehhez az állapothoz 1-1,5 percig süssük az egyik felét. Ez alatt a másik felét (ami jelenleg felül van) sózzuk, majd fordítsuk meg a szeleteket és a másik oldalukat is kb 1 percig süssük, de az a biztos, ha óvatosan, az ujjunk hegyével megnyomkodjuk a husikat. Nézzük meg, mennyire puha az állaga közvetlenül megfordítás után. Ehhez kell némi tűrőképesség a forróság elviselését illetően, de azért nem vészes és nem rátenyerelni kell. :) A rózsaszín állapot eléréséhez akkor vegyük ki a húsokat, amikor ezzel a tapogatós módszerrel - amitől egy profi szakácsnak valószínűleg felállna a hátán a szőr - úgy érezzük, kezdenek keményedni a hússzeletkéink, de még érezhetően rugalmasak. Ez után fontos, hogy néhány percig pihentessük a husikat. Ez remek alkalom arra, hogy a zsemléinket félbevágjuk és megpirítsuk. Ezt én úgy szoktam csinálni, hogy egy száraz, tapadásmentes serpenyőt felforrósítok és vágott felükkel lefelé beleteszem a zsömiket és addig hagyom ott őket, amíg színt nem kapnak.

Már csak az összeállítás van hátra. A zsemlék alját és tetejét kenjük meg a szósszal. Mustár már van a hússzeleteken, de ha szeretjük, a zsemlék tetejét a mártás helyett további mustárral is megkenhetjük. Helyezzük rá a zsemle alsó felére a húst, pakoljuk meg zöldségekkel, majd borítsuk be a zsemle tetejével.

Hidd el, Kedves Olvasó, nem olyan hosszú és bonyolult dolog ez, mint ahogy a leírtak alapján tűnik. A végeredmény, és a család dicsérő és hálás szavai pedig biztosan kárpótolnak a befektetett energiáért. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése